Melalui Pusat Panggilan AirAsia: IndonesiaX

Sejak Ogos 2020, Air Asia telah mengalihkan pusat panggilan airasia menjadi lebih mudah melalui perkhidmatan sembang langsung dalam talian. Sekarang jika anda ingin menghubungi syarikat penerbangan, anda tidak lagi boleh menggunakan nombor pusat panggilan yang pernah aktif tetapi melalui sembang langsung.

Perkhidmatan sembang langsung yang disediakan oleh Air Asia dinamakan AVA dengan singkatan AirAsia Virtual Allstar. Di mana AVA adalah sistem sembang langsung yang didorong oleh kecerdasan buatan (AI) untuk dapat melayani pelanggan dengan tepat dan praktikal, dan boleh diakses pada bila-bila masa.

AVA adalah pembantu maya untuk syarikat penerbangan Air Asia yang sememangnya ditugaskan untuk melayani semua soalan, bahkan aduan daripada pelanggan secara automatik dan dalam talian. Perkhidmatan ini sendiri boleh diakses sama ada melalui alamat laman web rasmi Air Asia, melalui Facebook Messenger, atau aplikasi WhatsApp.

Dalam perkhidmatan ini, anda tidak akan berhubung terus dengan pegawai seperti menggunakan pusat panggilan AirAsia tetapi disambungkan ke komputer atau dipanggil chatbot. Kandungan sembang telah dihantar secara automatik kepada anda. Berikut adalah beberapa perkara yang  boleh anda  dapatkan melalui perkhidmatan sembang langsung ini.

Melmengakui Tempahan Tiket atau Perubahan Penerbangan

Salah satu perkara yang boleh anda  lakukan menggunakan perkhidmatan sembang langsung AVA adalah menempah tiket kapal terbang. Jika anda biasa membuat  pesanan secara langsung atau melalui telefon, hari ini anda boleh memesannya hanya melalui perkhidmatan semua dalam talian ini yang kemudiannya akan dihantar melalui alamat e-mel.

Tempahan tiket sangat mudah. Langkah pertama ialah menekan ikon yang mengatakan “tempah penerbangan” untuk menempah tiket penerbangan anda. Kemudian, cari butang ini di menu utama laman web rasmi Air Asia. Selepas anda menekan butang pesanan, anda akan diberi beberapa soalan.

AVA sebagai satu bentuk pembantu maya dari syarikat penerbangan akan bertanya beberapa soalan yang berkaitan dengan penerbangan anda. Dalam proses ini, anda perlu menjawab semua soalan dari chatbot dan ikuti langkah seterusnya. Proses ini hampir sama dengan proses pesanan apabila menggunakan pusat panggilan AirAsia manual.

Selepas melengkapkan pelbagai soalan, AVA akan mengarahkan anda ke halaman seterusnya yang mengandungi kemudahan tambahan. Ini termasuk menambah bagasi, memilih tempat duduk pesawat, dan memesan pelbagai jenis makanan dan minuman. Selepas itu, isikan nama  anda  dalam lajur yang disediakan, kemudian buat pembayaran.

Proses tempahan tiket dalam talian tanpa melalui  manual pusat panggilan airasia selesai. Dan sekarang, anda hanya perlu menunggu tiket  anda  dihantar ke alamat e-mel anda. Dalam tempoh sebelum penerbangan, anda juga boleh menyemak status penerbangan pesawat dan membuat perubahan mengenai tempahan yang dibuat.

Menyemak Promosi Air Asia Menggunakan Perkhidmatan Ini

Bukan sahaja untuk menempah tiket penerbangan dan membuat pelbagai perubahan dengan lebih mudah, sistem perkhidmatan dalam talian AVA ini juga boleh digunakan untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan pelbagai promosi yang ditawarkan oleh Air Asia. Tentu saja kau ingin tahu itu, kan?

Dalam sistem  pusat panggilan  AirAsia dalam bentuk sembang langsung, anda hanya perlu menaip perkataan “promo tariff” atau “promo” di bilik sembang dengan AVA. Kemudian, anda akan menerima balasan daripada chatbot Air Asia. Jawapan yang akan diterima bukanlah senarai promosi syarikat penerbangan yang ditawarkan tetapi dalam bentuk petua.

Sebagai pembantu maya, sembang langsung AVA akan memberikan bantuan dengan menawarkan petua tentang cara mencari promosi di laman web rasmisyarikat penerbangan Ai r Asia ini. AVA akan mengarahkan anda untuk mengklik bahagian yang mengatakan “Promo Radar” untuk mengetahui pelbagai promosi yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan Air Asia dan syarikat penerbangan lain.

Salah satu promosi yang ditawarkan oleh Air Asia adalah untuk memberi manfaat kepada pelanggannya yang menyertai Air Asia BIG dan membayar menggunakan Air Asia BIGPay. Terdapat beberapa bahagian atau faedah lain yang boleh anda  nikmati.  Anda hanya perlu mencuba maklumat dari AVA.

Jangan Bimbang Tentang Bayaran Balik, Kerana AVA Boleh Membantu

Dalam memproses perjalanan udara, tentu saja, kadang-kadang anda menghadapi pelbagai halangan dan masalah dalam proses tempahan. Sebagai contoh, anda boleh membatalkan jadual penerbangan yang telah ditempah atas sebab tertentu pada bila-bila masa, atau perjalanan yang dijadualkan semula, dan juga proses menempah tiket penerbangan berganda tanpa kemalangan.

Anda juga mungkin mengalami kesilapan dalam proses pembayaran, contohnya, anda membuatpembayaran dua kali pada tiket yang sama. Sudah tentu, ini akan sangat memudaratkan jika anda tidak membuat bayaran balik atau bayaran balik yang  telah anda  berikan kepada Air Asia.

Walau bagaimanapun, anda mengambil mudah. Kerana, melalui  sistem pusat panggilan AirAsia  yang telah diubah kepada semua dalam talian dan automatik, anda boleh mengurusnya dengan cepat dan mudah.  Anda hanya perlu memanfaatkan perkhidmatan sembang langsung, iaitu AVA sebagai pembantu maya untuk anda dan menggantikan pusat panggilan.

Kaedahnya seperti biasa, anda membuka bilik sembang dengan AVA. Dalam menu utama, anda boleh memilih bahagian “bayaran balik”, kemudian teruskan proses seterusnya, iaitu “minta bayaran balik / dana”. Selepas itu, anda boleh memilih jenis pulangan yang anda perlukan, contohnya kerana pembayaran berganda.

Selepas proses itu, anda mesti menyediakan kod PNR yang boleh anda  temui pada pelan penerbangan. Kemudian, ikuti langkah seterusnya, dan bersedia untuk permintaan lampiran beberapa dokumen penting. Walaupun tanpa  pusat panggilan AirAsia yang manual  , semua urusan  anda  masih boleh dikendalikan secara optimum oleh Air Asia.

Naikkan Aduan Anda  Melalui Sembang Langsung

Setiap perkhidmatan yang disediakan, tentu saja, ada pihak yang merasakan bahawa mereka tidak optimum. Oleh itu, setiap syarikat pastinya sentiasa membuka peluang kepada pelanggan untuk mengemukakan aduan mereka sebagai satu bentuk kritikan dan juga pembetulan untuk penambahbaikan masa depan. Oleh itu, Air Asia juga memberi peluang untuk mengemukakan aduan melalui perkhidmatan sembang langsung ini.

Walaupun tanpa melalui pusat panggilan AirAsia, pelanggan masih boleh menghantar pelbagai aduan dan input  anda  secara fleksibel kepada syarikat penerbangan Air Asia. Peringkat untuk mengemukakan aduan tidak terlalu rumit. Seperti biasa, anda boleh berbual secara langsung dengan AVA dan memberitahu tentang aduan anda.

Penyerahan aduan ini agak berbeza. Anda akan diberi alamat pautan khas untuk menampung aduan atau aduan anda. Sebelum ini, anda perlu menaip “maklum balas” atau “maklum balas” di bilik sembang dengan AVA, kemudian juga menaip “aduan”.

Kemudian, ikuti langkah seterusnya, dan jika anda telah menerima pautan maklum balas sahaja, pelanggan boleh mengisinya dengan segera dan beritahu saya apa aduan pelanggan. Setelah selesai, klik hantar dan tunggu syarikat penerbangan menghantar e-mel balasan kepada anda. Bukankah cukup mudah untuk membuat aduan dalam talian?

Sebagai syarikat penerbangan yang dipercayai, Air Asia sentiasa berusaha untuk menyediakan perkhidmatan terbaik tanpa had kepada pelanggannya. Atas sebab ini, perkhidmatan sembang langsung ini ada di sini untuk memudahkan anda berinteraksi dengan syarikat penerbangan. Walaupun tanpa pusat panggilan AirAsia lagi, anda masih akan merasakan kemudahan maksimum.

Selengkapnya