Pusat Panggilan Air Asia Indonesia: Blogpress

Sejak 2019, syarikat penerbangan ini telah mula menukar sistem pusat panggilan  Air Asia Indonesia  yang sebelum ini manual dan memerlukan kakitangan dalam perkhidmatannya kepada sistem semua dalam talian dan berpusat. Ini dilakukan, antara lain, supaya  pelanggan Air Asia  dapat merasa lebih mudah untuk menghubungi syarikat penerbangan.

Pada mulanya, sistem pusat panggilan yang disediakan oleh syarikat penerbangan hanya melalui telefon secara manual yang akan dikendalikan oleh kakitangan. Mungkin di satu pihak ini akan menjelaskan lebih lanjut penyelesaian yang diharapkan oleh pelanggan mengenai pelbagai halangan yang dihadapinya. Malangnya, terdapat kekangan masa dan sumber.

Pusat panggilan Air Asia Indonesia  , yang masih menggunakan sistem manual, hanya boleh diakses melalui satu pintu yang dibuka setiap hari tetapi hanya dalam lingkungan 06.00 hingga 22.00 sahaja. Jadi, dalam kes ini pelanggan tidak boleh menghubungi mas kapai pada bila-bila masa jika sesuatu berlaku.

Perkhidmatan Air Asia  kini dipindahkan semua ke sistem dalam talian sembang langsung AVA yang boleh diakses di mana sahaja dan bila-bila masa yang anda mahukan. Diiringi oleh kecerdasan buatan, sistem ini boleh beroperasi secara automatik, dan boleh menjawab soalan  anda  dengan memuaskan jika ia sepadan dengan soalan umum.

Terdapat juga beberapa jenis sembang langsung yang disediakan oleh syarikat penerbangan Air Asia  , termasuk sembang langsung yang boleh diakses melalui media sosial Twitter, melalui Facebook, melalui aplikasi mudah alih, atau melalui aplikasi penghantaran mesej Whatsapp. Berikut adalah ulasan penuh setiap sembang langsung.

Menghubungi Syarikat Penerbangan Melalui Facebook Messenger

Salah satu media sosial yang cukup dan masih popular walaupun di kalangan orang mudasa di sini ialah Facebook.  Aplikasi ini adalah salah satu media sosial yang dapat memberikan banyak maklumat. Melalui Facebook, pengguna juga boleh bertukar mesej melalui ciri Facebook Messenger, yang sudah tentu mudah digunakan.

Dalam meningkatkan perkhidmatan kemudahan untuk pelanggannya, Air Asia Airlines  menggunakan media sosial ini untuk dapat menampung cadangan dan kritikan daripada pelanggannya dalam talian. Syarikat penerbangan itu menggantikan pusat panggilan Air Asia Indonesia secara manual  dengan penggunaan chatbots di akaun  rasmi air asia  di laman Facebook.

Anda boleh pergi ke halaman rasmi syarikat penerbangan, kemudian klik bahagian messenger dan anda boleh menghubungi Air Asia dengan mudah. Walau bagaimanapun, anda perlu  tahu bahawa Facebook Messenger hanya menggunakan chatbots dan tidak berhubung terus dengan  kakitangan Air Asia  yang boleh menjawab soalan secara terperinci.

Walaupun begitu, anda masih boleh bertanya soalan yang berkaitan dengan pelbagai masalah dan halangan yang dialami melalui Facebook Messenger ini selagi  soalan anda  masih umum dan tidak terlalu terperinci. Kerana, chatbot Facebook Messenger ini hanya dapat memberikan jawapan mudah untuk anda sebagai pelanggan syarikat penerbangan yang bertanya.

Perkhidmatan Lebih Mudah Melalui AVA Live Chat Air Asia

Pusat panggilan Air Asia  Indonesia bukan sahaja dipindahkan ke media sosial, tetapi juga melalui laman web rasmi syarikat penerbangan itu. Syarikat penerbangan itu juga menyediakan sistem chatbot di laman web rasmi untuk menyediakan perkhidmatan sembang langsung dengan pelanggan. Pelanggan kini boleh menghubungi syarikat penerbangan dengan mudah melalui sistem ini.

Perbezaan antara perkhidmatan chatbot AVA dan Facebook Messenger agak ketara. Sistem sembang langsung di laman web rasmi dibuat oleh pasukan IT Air Asia  secara khusus, sehingga walaupun ia adalah chatbot, sembang langsung ini dapat bertindak balas dan menjawab pelbagai soalan yang lebih kompleks.

Atas sebab ini, pelanggan syarikat penerbangan Air Asia  dinasihatkan untuk menggunakan sembang langsung AVA lebih banyak untuk pelbagai soalan yang merupakan jawapan yang agak terperinci. Peralihan pusat panggilan  manual Air Asia Indonesia ke sistem dalam talian sangat membantu pelanggan mendapatkan maklumat 24 jam setiap hari.

Untuk menggunakannya sangat mudah. Anda hanya melayari laman web rasmi Air Asia. Selepas itu, cari ikon sembang langsung di sudut kiri bawah halaman. Anda boleh mengakses laman web  ini  melalui telefon bimbit atau desktop.  Anda juga boleh memuat turun aplikasi mudah alih rasmi.

Peralihan Pusat Panggilan Air Asia Indonesia Melalui Akaun Twitter

Selain menggunakan perkhidmatan sembang langsung AVA yang boleh diakses di laman web rasmi, serta Facebook Messenger, anda juga boleh menghubungi syarikat penerbangan itu melalui akaun Twitter rasmi Air Asia. Twitter adalah media sosial yang digunakan secara meluas oleh pengguna dari semua lapisan masyarakat. Atas sebab ini, kaedah ini lebih mudah.

Untuk berkomunikasi melalui Twitter, ia bukan dalam bentuk sembang langsung seperti di Facebook Messenger atau di laman web rasmi, kerana Twitter tidak mempunyai ciri sembang. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu keliru tentang berkomunikasi melalui media sosial ini. Perkara yang perlu  anda  lakukan cukup mudah.

Anda hanya perlu menghantar mesej langsung atau mesej langsung ke akaun  Twitter rasmi Air Asia  di @AVA_airasia. Di samping itu, anda juga boleh menyebut akaun dalam catatan yang anda tweet untuk mendapatkan jawapan. Kelebihan sistem ini ialah ia secara langsung melibatkan kakitangan dari  syarikat penerbangan Air Asia.

Ini bermakna soalan anda boleh dijawab secara maksimum dan terperinci. Selepas anda bertanya soalan melalui kaedah sebelumnya, syarikat penerbangan akan menghubungi anda sekali lagi.  Anda boleh mendapatkan jawapan secara langsung atau diarahkan melalui pusat panggilan Air Asia Indonesia dalam bentuk AVA chatbot selagi masalah yang ditanya tidak terlalu berat.

Menjadikannya lebih mudah untuk berbual secara langsung melalui aplikasi Whatsapp

Perkhidmatan sembang langsung yang disediakan oleh syarikat penerbangan Air Asia semakin canggih dan memanjakan pelanggan. Salah satu kemudahan, anda kini boleh menghubungi Air Asia hanya melalui aplikasi pesanan ringkas whatsapp. Sokongan Whatsapp untuk  sembang langsung Air Asia  telah diberikan pada bulan Jun 2020.

Sebagai aplikasi penghantaran pesanan ringkas yang sangat popular dan digunakan hampir di seluruh dunia, tentu saja, kewujudan perkhidmatan sembang langsung melalui Whatsapp adalah titik tambah untuk Air Asia itu sendiri. Di sini, anda akan berhubung dengan pembantu maya atau dengan pasukan sokongan dari Air Asia.

Malangnya, untuk dapat berhubung secara langsung dengan pasukan sokongan akan mengambil masa yang lama. Tetapi dalam menggunakan sembang langsung di whatsapp, kaedah ini sangat mudah dan bahkan yang paling mudah berbanding dengan kaedah lain. Anda hanya perlu mengakses aplikasi ini sama ada melalui komputer atau telefon bimbit, kemudian buka sembang.

Selepas itu, anda klik pada kenalan baru dan masukkan  nombor pusat panggilan Air Asia Indonesia  di whatsapp dengan nombor +601135165078 dan taip apa sahaja untuk bermula di bilik sembang anda. Kemudian, anda akan menerima respons daripada chatbot Air Asia, dan anda hanya perlu mengikuti langkah seterusnya.

Melalui aplikasi whatsapp ini, anda akan menjadi lebih mudah dan lebih fleksibel dalam bertanya pelbagai soalan yang berkaitan dengan penerbangan dan syarikat penerbangan. Biasanya,  chatbots Air Asia akan menyediakan pilihan soalan biasa sebagai kata kunci untuk ditanya.  Anda hanya perlu membalas dengan nombor yang sepadan dengan senarai mereka.

Sekarang, bersama-sama dengan perkembangan teknologi, semuanya memang sangat mudah dan memanjakan pelanggan. Air Asia tidak terkecuali  , yang juga menaik taraf dari segi perkhidmatan komunikasi. Walaupun pusat panggilan Air Asia Indonesia manual  tidak lagi dikuatkuasakan, anda masih boleh berkomunikasi dengan lebih fleksibel dan ringkas.

Selengkapnya